Lycopeen

Wat is Lycopeen nu eigenlijk?

  • 08 mei 2020
  • ·Leestijd 2 minuten

Er is op deze blog al veel geschreven over de gezondheidsvoordelen die verbonden zijn aan het regelmatig eten van tomaten. Bij het toelichten van deze voordelen is er één magisch woordje wat telkens weer terugkeert; lycopeen. Maar wat is dit wonderbaarlijke stofje precies en wat doet het?

Lycopeen wordt gerekend tot de fytonutriënten; een groep plantaardige stoffen die een bepaalde activiteit of functie uitoefenen in het lichaam. Lycopeen zorgt tevens voor de rode kleur van de tomaat. Lycopeen ontstaat namelijk in het rijpingsproces. Vandaar dat het ook zo is dat hoe roder de tomaat is, des te meer lycopeen deze bevat. Je moet er echter niet van uitgaan dat het stofje in iedere vrucht of groente met een rode kleur zit. Zo zit het bijvoorbeeld niet in aardbeien. Wel zit het naast tomaten onder andere ook in paprika’s, wortelen, watermeloen en papaja.
 
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat door het eten van groenten en fruit die lycopeen bevatten, dit een gunstig effect kan hebben op de gezondheid. Het menselijk lichaam kan het stofje zelf niet aanmaken, maar moet het halen uit plantaardige voeding. Lycopeen werkt in het lichaam als anti-oxidant. Dit wil zeggen dat het een verbinding aangaat met stofjes die schadelijk zijn voor de menselijke cellen in het lichaam. Schade aan deze cellen speelt een rol bij het ontstaan van kanker. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat lycopeen een rol speelt in het verlagen van het risico op hart- en vaatziektes.  .

Aan te raden is om lycopeen binnen te krijgen via verse producten. Dit geeft namelijk een beter resultaat dan het eten van de geraffineerde versie van het stofje als kleurstof. Ook wordt aangeraden om olijfolie te betrekken in het recept. Dit vergroot de opname van lycopeen door het lichaam. Het is ook handig om te weten dat het koken van de groenten geen nadelig effect heeft op het lycopeengehalte. 

Tip van ons: maak een lekkere salade en gooi hier wat olijfolie bij!  
 

delen

© 2025 Looye Kwekers